Ο Μίκης Θεοδωράκης.Ένα πράγμα που δεν μπόρεσα ποτέ μου να καταλάβω στην περίπτωση αυτού του προικισμένου ανθρώπου είναι τι την ήθελε την πολιτική.Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δουλειά.Πολύ πιο απαιτητική από το να μάθεις να γράφεις μουσική.
Πρέπει να μάθεις ένα σωρό πράγματα για να μπορέσεις να την ασκήσεις.Ο Θεοδωράκης είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική. Δηλαδή ολόκληρο το χρόνο του. Δεν του έμενε λεπτό για κάτι άλλο. Είχε γίνει διάσημος. Αλλά εκεί ακριβώς κρυβόταν ένας κίνδυνος που ο ίδιος, φαίνεται, δεν τον είχε πάρει χαμπάρι. Από το οικογενειακό και το φιλικό του περιβάλλον και απ΄ό,τι είχε διαβάσει ο ίδιος είχε σχηματίσει κάποιαν ιδέα για τον κομμουνισμό που τον είχε γοητέψει.Δεν είχε όμως ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση ν΄ασχοληθεί συστηματικά με τη μελέτη των πολιτικών θεωριών και της ιστορίας που ήταν αναγκαία για να διαμορφώσει μιαν πιο ολοκληρωμένη και πιο σωστή αντίληψη για το μαρξιστικό σοσιαλισμό και τις εφαρμογές του.Έμεινε με τις απλοϊκότητες που τον είχαν επηρεάσει όταν ήταν νέος. Αλλά έτσι ήταν πολύ χρήσιμος για το κομμουνιστικό κίνημα που δεν έχασε,βέβαια, την ευκαρία. Εκμεταλλεύτηκε άγρια τη δημοτικότητα που είχε αποκτήσει με το καλλιτεχνικό του έργο αλλά και την πολιτική του αγραμματωσύνη.Κάποια εποχή μάλιστα τον έκανε και πρόεδρο των Λαμπράκηδων.Της κομμουνιστικής νεολαίας του δηλαδή.Σίγουρα ο Θεοδωράκης δεν εγνώριζε ότι αυτή η οργάνωση στην οποία προέδρευε ήταν απλή εφαρμογή της τακτικής των ενιαίων μετώπων που είχε εξαγγείλει τον Αύγουστο του 1935 η Κομμουνιστική Διεθνής.Ο γενικός γραμματέας της Γκεόργκη Δημητρώφ είχε πει τοτε γι΄αυτή την τακτική: "Σύντροφοι,θυμάστε την παλιά ιστορία για την κατάληψη της Τροίας.Η Τροία ήταν οχυρωμένη με απόρθητα φρούρια για να αμύνεται στα εχθρικά στρατεύματα που επιτίθεντο εναντίον της.Και τα επιτιθέμενα στρατεύματα προσφέροντας πολλά θύματα,δεν μπορούσαν να νικήσουν,ως τότε που με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου,μπόρεσαν να εισχωρήσουν μέσα στους κόλπους του εχθρού. Εμείς οιεπαναστάτες εργάτες,μου φαίνεται,δεν πρέπει να δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε την ίδια τακτική απέναντι στο φασιστικό εχθρό μας".
Σκέτη απάτη,δηλαδή.Κι αυτή την απάτη υπηρέτησε ο Μίκης Θεοδωράκης.Αλλά.ευτυχώς γι΄αυτόν και ευτχώς για μας δεν πέρασε στην Ελλάδα.Ας το καταλάβει. Αν μπορεί βέβαια.