Βιβλίο: Η Δύναμη της Βλακείας

Η Δύναμη της Βλακείας
Εκδόθηκε το 2001. Σελίδες 156.
H_DYNAMH_THS_BLAKEIAS.doc Αποθηκεύστε το βιβλίο στον Η/Υ σας

Το βιβλίο δεν ασχολείται με τη βλακεία που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας. Αυτή, άλλωστε, είναι πολύ περιορισμένη και δεν αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι η εκτεταμένη βλακεία των πανέξυπνων και τετραπέρατων Ελλήνων που πιάνουν πουλιά στον αέρα. Δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι αυτοί.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμμιά δημοσκόπηση βλακείας ή, αν προτιμάτε, καμμιά δημοσκόπηση νοημοσύνης, που να δείχνει πόσο μας κόβει. Όλα όμως βεβαιώνουν ότι το διανοητικό μας όργανο παρά την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι ατελές έως ατελέστατο. Και παραμένει το ίδιο,χωρίς καμμιά βιολογική εξέλιξη,χιλιάδες χρόνια. Όσο έχουμε ιστορικές μαρτυρίες,δηλαδή.

Αλλά, το βιβλίο δεν περιορίστηκε στην εξέταση της βλακείας ως βιολογικού φαινομένου. Προχώρησε και στην εκτίμηση των πολύ δυσάρεστων αρνητικών συνεπειών της στους τομείς της πολτικής και της ιδεολογίας, της οικονομίας και του πολιτισμού. Και θεώρησε ως δείκτες βλακείας τη θρησκευτική πίστη και γενικά την πίστη σε θεολογικούς μύθους και φανταστικές οντότητες. Τη δεισιδαιμονία .Τα χάλια της τηλεόρασης. Την έξαλλη και απερίσκεπτη ποδοσφαιρομανία. Και πρότεινε να αναληφθεί από το κράτος μια συστηματική προσπάθεια εξακρίβωσης των πραγματικών δυνατοτήτων του διανοητικού μας οργάνου.

Αλλά, βέβαια, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. Οι πολιτικοί πλέκουν σε κάθε ευκαιρία το εγκώμιο των Ελλήνων ψηφοφόρων.Και πιστεύουν ότι οι πιο έξυπνοι είναι αυτοί που τους ψηφίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: